You are here: Home > Bez kategorii > Budyń z ryby

Budyń z ryby

Budyń z ryby . Formę budyniową lub rondel z dokładnie dopasowaną pokrywą wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Rybę umyć, oskrobać lub ogolić z łusek, wypatroszyć, odciąć głowę i płetwy, wypłukać. Włożyć do wrzącego wywaru z warzyw, ugotować. Gdy ryba ostygnie, oddzielić mięso od ości. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i wraz z mięsem ryby zemleć w maszynce. Utrzeć masło z żółtkami, połączyć, ucierając ze zmieloną masą rybną. Dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać, przyprawić do smaku solą. Gotową masę włożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i zamknąć formę. Wstawić do naczynia z wrzącą wodą tak, aby woda sięgała do 3/4 wysokości formy, przykryć. Gotować 45 min. do 1 godz. Podawać zaraz po przygotowaniu. Zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego, gardła, nerek i przy diecie tuczącej. Dla chorych na wątrobę i choroby układu krążenia przygotowuje się budyń na samych białkach. 50 dag filetów, 4 białka, 40 dag warzyw mieszanych, pół łyżeczki masła, pół łyżeczki tartej bułki, sól, 50 dag ryby, 40 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), sól, ewentualnie żółtko
[podobne: wozki ze stali nierdzewnej nierdzewka, zespół na studniówkę tanio dolnośląskie, torty urodzinowe warszawa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: torty urodzinowe warszawa wozki ze stali nierdzewnej nierdzewka zespół na studniówkę tanio dolnośląskie




Copyright 2018 cukiernia łódź.