You are here: Home > Bez kategorii > Bułeczki z szafranem

Bułeczki z szafranem

Składniki na 10 sztuk:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • szafran
  • 120 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • proszek do pieczenia
  • przyprawy: sól morska, cynamon
  • cukier trzcinowy
  • białko jajka

Mleko wkładamy do garnuszka, dodajemy szczyptę szafranu i gotujemy 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Niezbyt zimne masło mieszamy a mąką, aż powstaną kawałki niczym grube okruchy. Dodajmy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki soli i 50 g cukru. Mieszając, dodajmy mleko z szafranem. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na desce wysypanej mąką na placki o grubości ok. 2,5 cm. Wycinamy okrągłe bułeczki o średnicy 6 cm. Smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy ok. 20 minut, aż staną się złote. [więcej w: poradnia psychologiczna, dentysta Kraków, ortodonta ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.