You are here: Home > Bez kategorii > Burrito

Burrito

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 6 pszennych tortilli
  • 200 g sera sałatkowego
  • 1 jogurt naturalny typu greckiego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ananas
  • 1 limonka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka jalapeno lub chilli w proszku
  • 1 pęczek kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Czosnek obieramy, rozgniatamy i wcieramy w mięso wraz z solą i pieprzem. Całość przekładamy do brytfanki, dodajemy posiekaną cebulę, zalewamy 1 l gorącej wody i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Ananasa obieramy, wycinamy środkowy korzeń i kroimy na cienkie słupki. Mięso po upieczeniu powinno rozpadać się w palcach. Obieramy je na strzępki, mieszamy z cebulą i passatą. Przekładamy całość do patelni i dusimy ok. 15 minut. Dodajmy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę i mieszamy. Tortille podgrzewamy na suchej patelni lub w piekarniku przez 1 minutę. Na środek tortilli nakładamy mięso, dodajemy 1 łyżeczkę pokrojonej drobno papryczki jalapeno, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy 1 łyżkę jogurtu, pokruszony ser oraz kolendrę. Boki tortilli zawijamy, rolujemy i zawijamy w folię aluminiową. [więcej w: grzejniki łazienkowe retro, osuszanie budynków, zbiorniki przeciwpożarowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.