You are here: Home > Bez kategorii > Był to pierwszy okres w historii rozwoju nauki o odżywianiu, tzw

Był to pierwszy okres w historii rozwoju nauki o odżywianiu, tzw

Był to pierwszy okres w historii rozwoju nauki o odżywianiu, tzw.
okres klasyczny (Jansen).
Skład pożywienia wedle tych pojęć był prosty, a głównym zadaniem pożywienia było dostarczanie odpowiedniej liczby kalorii.
Badania Łunina, Eijkmanna, Funka wykazały, że teoria ta jest nieścisła.
Udowodniono istnienie jeszcze innych czynników nazwanych witaminami.
Na ogół sądzono jednak, że witaminy są potrzebne tylko w pewnych okolicznościach, np.
witamina C – dla podróżników polarnych, marynarzy odbywających długie rejsy, witamina B1 – dla ludzi odżywiających się ryżem polerowanym.
Dopiero w ostatnich 25 latach przekonaliśmy się, że prawidłowe odżywianie człowieka jest zagadnieniem o wiele bardziej złożonym.
Odkryto wiele nowych witamin (zwłaszcza zespołu B), wykazano istnienie niezbędnych dla ustroju aminokwasów i kwasów tłuszczowych, odkryto antywitaminy.
Dawniej sądzono, że organizm nasz potrzebuje tylko niektórych soli mineralnych (Ca, Na, K, Mg, Fe, S, P, CI).
Obecnie przekonano się, że pewne pierwiastki znajdujące się vi pożywieniu jedynie w śladach są również dla nas niezbędne i odgrywają bardzo ważną rolę w procesach przemiany materii.
Obliczamy dziś, że pożywienie optymalne dla naszego ustroju musi zawierać około 15 witamin, 10 aminokwasów, 15-20 pierwiastków mineralnych, 3 kwasy tłuszczowe nienasycone (razem ponad 40 związków).
Dalsze trudności w ustaleniu diety optymalnej nastręczają spostrzeżenia, że pomiędzy poszczególnymi składnikami pokarmu musi być zachowany pewien stosunek.
Nadmierna np.
podaż jednej z witamin zwiększa zapotrzebowanie na inne, nadmierny dowóz fosforu utrudnia przyswajanie wapnia.
Według Jansena, jeśli w pożywieniu zwierząt 0,5 % kalorii dostarczanych w białkach znajduje się pod postacią tyrozyny, to zwierzęta te rozwijają się normalnie.
Jeżeli dodamy do tego pożywienia jeszcze 2 % tyrozyny, to pokarm stanie się toksyczny, a zwierzęta trzymane na tej diecie giną w ciągu kilku tygodni.
Wszystkie te fakty podkreślają nie tylko znaczenie, jakości składników pokarmu, ale i konieczność utrzymania właściwej proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami, zrównoważenia zawartości niezbędnych dla nas związków.
W skład naszych pokarmów wchodzi wiele związków chemicznych, np.
w skład mięsa wchodzą białka, tłuszcze, sole mineralne, witaminy grupy B, woda, w skład chleba – węglowodany, białka roślinne, sole mineralne, mleko zawiera białka, tłuszcze, węglowodany wodę, sole mineralne i witaminy.
Z tych przykładów widać, że żaden pokarm nie jest sam pełnowartościowy i wystarczający – mięso nie zawiera węglowodanów, witaminy C, chleb zawiera mało białka pełnowartościowego, tłuszczu, brak jest tu witamin A, D
[więcej w: ciasto yufka gdzie kupić, ciasto marchewkowe thermomix, tort urodzinowy dla faceta ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: ciasto marchewkowe thermomix ciasto yufka gdzie kupić tort urodzinowy dla faceta




Copyright 2018 cukiernia łódź.