You are here: Home > Bez kategorii > Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki na 12 porcji:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • pół szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki suszonych śliwek
  • 1 cytryna
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 1/4 oleju
  • sól

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. W dużej misce mieszamy mąkę, siemię lniane, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. W mikserze na wolnych obrotach mieszamy jajka z olejem. Dodajmy obrane i rozgniecione banany, skórę otartą ze sparzonej cytryny oraz wszystkie suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję ciasta. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki i całość ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy w piekarniku przez 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już w środku suche. Jeśli nie, to przykrywamy je z wierzchu folią aluminiową i dopiekamy tak długo, aż będzie gotowe. [więcej w: poradnia psychologiczna, dentysta Kraków, ortodonta ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.