You are here: Home > Bez kategorii > Chorzy z dolegliwosciami przewodu pokarmowego

Chorzy z dolegliwosciami przewodu pokarmowego

Chorzy z dolegliwościami przewodu pokarmowego, jamy ustnej, gardła, przy porażeniach oraz w chorobach wieku starczego, pozostający na zaostrzonej diecie, są często zmuszeni do otrzymywania pożywienia jedynie papkowatego. Nie wystarcza wówczas przygotowanie pulpetów gotowanych z ryby. Ugotowane, oczyszczone z ości mięso ryby należy zemleć kilkakrotnie w maszynce lub przetrzeć przez sito. Następnie rozprowadza się masę zależnie od wskazań Iekarza mlekiem gotowanym lub wywarem, czasem wzbogaca się dodatkiem żółtka, piany z białek lub śmietanki. Ponieważ wygląd takiej potrawy jest mało efektowny, trzeba dołożyć wszelkich starań, aby ozdobić ją jak najstaranniej. Przy przyrządzaniu takich potraw jak pulpety, budynie lub ryby faszerowane należy zwrócić uwagę na ich konsystencję. Potrawy te powinny być pulchne, co uzyskuje się dzięki starannemu utarciu masy, w czasie, którego wtłacza się znaczne ilości powietrza, lub dodatkowi ubitej na sztywno piany z białek. Przygotowując ryby pieczone w pergaminie, soli się je po starannym oczyszczeniu i umyciu, a następnie zawija szczelnie w pergamin i wstawia do nagrzanego piekarnika. Dobre wyniki daje także obłożenie oczyszczonej i umytej ryby pokrajanymi warzywami przed pieczeniem warzywa można usunąć lub upiec rybę wraz z nimi i wyjąć dopiero po zdjęciu pergaminu. Galarety z niektórych gatunków ryb (np. karp) nie wymagają dodatku żelatyny, w większości jednak przypadków należy ją zastosować. Przed wlaniem rozpuszczonej żelatyny do wywaru należy ją zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sito. Przepisy [podobne: pudełka na ciasto, restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2018 cukiernia łódź.