You are here: Home > Bez kategorii > Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Składniki na 20 sztuk:

  • 400 g mąki tortowej
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • sól
  • przyprawa do pierników
  • oliwa
  • cukier
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki wódki
  • 25 g mielonych orzechów włoskich
  • cynamon
  • miód
  • 125 ml wody
  • 1 cytryna

Mąkę łączymy z 1 łyżeczką przyprawy do pierników, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptą soli. W misce ucieramy 150 ml oliwy z 75 g cukru, dodajmy sok oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy. Cały czas ucierając, stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami. Masę wykładamy na stolnicę, oprószamy mąką i zagniatamy na gładkie ciasto. Z kawałków ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je. Układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Ciastka pieczemy 20 minut, odstawiamy do ostygnięcia. 180 g miosu oraz wodę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajmy sok z 1 pomarańczy i cytryny. Kiedy ciastka ostygną, zanurzamy je w gorącym syropie przez minutę, przekładamy ponownie na blachę do pieczenia i posypujemy mieszanką orzechów włoskich z 1/2 łyżeczki cynamonu. [patrz też: papa termozgrzewalna, deski podłogowe, garaże blaszane ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.