You are here: Home > Bez kategorii > Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

Składniki:

  • mąka pszenna
  • proszek do pieczenia
  • masło
  • cukier
  • 3 jajka
  • sól
  • 1 cytryna
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów

3/4 szklanki mąki mieszamy z migdałami, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptą soli. 175 g miękkiego masła oraz 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy. Nie przerywając miksowania dodajemy pojedynczo jajka. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do temperatury 175 st. i pieczemy ok. 55 minut lub do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Do porcji ciasta dodajemy garść owoców np. borówek, malin lub jeżyn. [przypisy: Elementy meblowe, izolacja dachu, osuszacze powietrza ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.