You are here: Home > Bez kategorii > Cukier uzywany do slodzenia potraw jest otrzymywany z buraków cukrowych

Cukier uzywany do slodzenia potraw jest otrzymywany z buraków cukrowych

Cukier używany do słodzenia potraw jest otrzymywany z buraków cukrowych. Zasadniczym składnikiem cukru buraczanego jest sacharoza. Właściwie wyprodukowany i przechowywany cukier jest biały, czysty, suchy i łatwo rozpuszczalny w wodzie. W sprzedaży znajduje się kryształ drobny, rafinada, cukier w kostkach i puder. Ta różnorodność gatunków i rodzajów cukru ułatwia posługiwanie się nim. Wartość kaloryczna cukru jest bardzo wysoka. Najmniejszy nawet dodatek tego produktu wpływa bardzo wydatnie na zwiększenie wartości kalorycznej potraw lub napojów. Cukier należy przechowywać w suchym i pozbawionym obcych woni miejscu, gdyż łatwo chłonie wilgoć i zapachy. Miód pod względem kalorycznym w zupełności może zastąpić cukier jest, bowiem również produktem energetycznym. Użyty przy sporządzaniu napoju wnosi w jego skład poza cukrami prostymi bezpośrednio przyswajanymi również pewne ilości składników mineralnych i witamin. Kwasek cytrynowy jest otr zymywany metodą fermentacyjną z produktu ubocznego (w przemyśle cukrowniczym) melasy. W handlu znajduje się pod postacią białych kryształków, dobrze rozpuszczalnych w wodzie. Łatwo chłonie wilgoć, dlatego należy przechowywać go w hermetycznie zamkniętych naczyniach. Kwasek cytrynowy należy używać po rozpuszczeniu w wodzie, ponieważ bezpośrednie dozowanie jest trudne, dodany nawet w niewielkich ilościach zmienia smak potrawy. [podobne: tort kanapkowy, kwestia smaku tort, badanie aptt cena ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: badanie aptt cena kwestia smaku tort tort kanapkowy




Copyright 2018 cukiernia łódź.