You are here: Home > Bez kategorii > Czas zaparzania

Czas zaparzania

Czas zaparzania. Herbatę należy zaparzać na 5-15 mln (zależnie od gatunku) przed podaniem. Dłuższego okresu parzenia wymagają herbaty chińskie, jak Ulung i Yunan, zaś herbata zielona powinna naciągać ok. 30 min. Krótkiego okresu parzenia wymagają herbaty indyjskie i cejlońskie. 4. Ilość użytego surowca. Czynnik ten gwarantuje dobrą, jakość naparu, chcąc uzyskać mocną herbatę, używa się jej w proporcji 1 łyżeczka suchej herbaty na 1 szklankę napoju. 5. Sposób zaparzania: – przed wsypaniem herbaty czajniczek należy dokładnie umyć i wyparzyć, – wsypać odpowiednią ilość herbaty, – przykryć czajniczek i postawić go na kilka minut na parze, – wlać niewielką ilość wrzącej wody (tyle, aby pokrywała powierzchnię nagrzanej herbaty), – po kilku minutach dolać wrzącej wody i pozostawić dla uzyskania właściwego naparu. 6. Sposób nalewania. Do przygotowanych, wyparzonych wrzącą wodą szklanek lub filiżanek należy porcjować esencję, a nast pnie dopełnić wrzącą wodą. 7. Sposób podawania. Herbatę należy podawać natychmiast po nalaniu, gdyż jedną z cech charakterystycznych dobrej herbaty jest jej odpowiednia temperatura i mocny aromat. Uwaga. Czajniczka z esencją nie należy nigdy stawiać na gorącej płycie, może to bowiem spowodować zagotowanie się esencji, a wówczas herbata staje się mętna oraz traci jednocześnie smak i barwę. Amatorzy i prawdziwi znawcy herbaty chcąc otrzymać napój o wysokich walorach smakowych i aromatycznych często sporządzają mieszanki różnych gatunków herbaty, dobierając w drodze kolejnych prób odpowiednie proporcje mieszanych gatunków oraz dostosowując mieszankę do rodzaju wody. Najczęściej podaje się herbatę w szklankach ustawionych na szklanych spodeczkach lub umieszczonych w specjalnych koszyczkach metalowych, a także w porcelanowych filiżankach z odpowiednimi spodeczkami. Do herbaty stosuje się takie dodatki, jak cukier, mleko, śmietanka lub cytryn a. [hasła pokrewne: spreżyny talerzowe, drzwi mroźnicze, budezonid ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: budezonid drzwi mroźnicze spreżyny talerzowe




Copyright 2018 cukiernia łódź.