You are here: Home > Bez kategorii > Do gatunków chudych ryb zalicza sie: dorsza

Do gatunków chudych ryb zalicza sie: dorsza

Do gatunków chudych ryb zalicza się: dorsza, karmazyna, ostroboka, leszcza, sandacza, szczupaka, płotkę, młode karpie, sole i szprotki, natomiast do tłustych ryb należą: łosoś, lin, węgorz, śledź, sardynka, duży karp. Wskazania dietetyczne dotyczą nie tylko wykluczenia z pewnych diet niektórych gatunków ryb, ale także wielu potraw w niektórych schorzeniach należy zrezygnować z ryb duszonych, smażonych, pieczonych i wędzonych, śledzi solonych oraz wszystkich potraw rybnych z dodatkiem ostrych przypraw smakowych (pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz ocet i musztarda) i konserw. Dlatego chorym cierpiącym na wątrobę, choroby przewodu pokarmowego, pozostającym na diecie po przebyciu żółtaczki, oraz tym, którzy przebyli zawał, lub cierpią na dolegliwości układu krążenia, należy podawać potrawy z chudych ryb gotowanych, a czasem duszonych. Gotowane potrawy z ryb należy koniecznie urozmaicać. I tak, mogą to być ryby gotowane podawane w ca ości, w postaci pulpetów lub kotlecików, ryby faszerowane, rolady, suflety, budynie z ryb, risotto z ryb, ryby w galarecie. W niektórych przypadkach można podawać nawet ryby pieczone w pergaminie bez dodatku tłuszczu. [podobne: ambrisentan, hologramy na legitymację studencką, torty urodzinowe warszawa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: ambrisentan hologramy na legitymację studencką torty urodzinowe warszawa




Copyright 2018 cukiernia łódź.