You are here: Home > Bez kategorii > Domowa granola

Domowa granola

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g suszonej żurawiny
  • mleko 2% lub jogurt typu greckiego
  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • cynamon

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier oraz łyżkę cynamonu i powoli podgrzewamy, aż powstanie karmel. W misce mieszamy płatki, pestki oraz orzechy. Wlewamy sos do miski i mieszamy, aby wszystkie składniki były wilgotne. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po podpieczeniu granola powinna być złocista. Granolę odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia, a następnie kruszymy. Dodajmy suszoną żurawinę i mieszamy. Podajemy z mlekiem lub jogurtem. [hasła pokrewne: najlepsze tusze do rzęs, obsługa gabinetu dentystycznego, wypadanie włosów ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.