You are here: Home > Bez kategorii > Dorsz ma cialo o ksztalcie wydluzonym, owalnym

Dorsz ma cialo o ksztalcie wydluzonym, owalnym

Dorsz ma ciało o kształcie wydłużonym, owalnym. Ubarwienie grzbietu – ciemnoszare, oliwkowe boki nieco jaśniejsze, a brzuch – biały. Grzbiet, górne części głowy i boki usiane są licznymi ciemnymi plamkami. Dorsz ma trzy płetwy grzbietowe i dwie odbytowe. Długość ciała, zależnie od gatunku, kształtuje się w granicach 30-150 cm (dorsz atlantycki) występuje obficie u wybrzeży Islandii, Irlandii i Nowej Funlandii. W Morzu Bałtyckim najwięcej dorszy żyje w głębinach Zatoki Gdańskiej i Gotlandzkiej. Mięso dorsza jest białe, zawiera niewielkie ilości tłuszczu i jest bardzo smaczne. W sprzedaży dorsz występuje w stanie zamrożonym lub wędzonym; najczęściej w postaci filetów. Makrela ma ciało smukłe, wydłużone, zbliżone kształtem do śledzia. Ma dwie płetwy grzbietowe, z których jedna jest ciernista. Między płetwą grzbietową a odbytową znajduje się 5-6 małych płetw. Ciało makreli pokryte jest małymi łuskami, mocno do siebie przylegający mi. Barwa grzbietu jest ciemno- niebieska, natomiast boki jaśniejsze, a brzuch – biały z różowym odcieniem. Długość ciała waha się w granicach 30-60 cm. Największe łowiska makreli znajdują się na Oceanie Atlantyckim i Morzu Północnym. Żyje ona również w Morzu Śródziemnym i Czarnym, a na Bałtyku przebywa okresowo w lipcu i sierpniu. Makrela jest jedną z cenniejszych ryb morskich. Mięso jej zawiera wysoki procent tłuszczu, jest bardzo smaczne i, w odróżnieniu od śledzi, nie zawiera drobnych ości. [patrz też: kwestia smaku tort, tort dakłas przepis, jak udekorować tort dla dziewczynki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: jak udekorować tort dla dziewczynki kwestia smaku tort tort dakłas przepis




Copyright 2018 cukiernia łódź.