You are here: Home > Bez kategorii > Foccacia

Foccacia

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 300 ml wody
  • oliwa
  • 2 kulki sera mozarella
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • 1 opakowanie pomidorów suszonych
  • 1 opakowanie rukoli
  • rozmaryn
  • cukier trzcinowy
  • sól
  • 1 pęczek pietruszki

Drożdże rozpuszczamy razem z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i odstawiamy na 10 minut, aż pojawią się bąbelki. Drożdże przelewamy do miski, dodajmy mąkę, wodę, 6 łyżek oliwy oraz łyżeczkę soli. Zagniatamy ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od rąk. Formujemy kulkę, dodajmy pokrojone suszony pomidory, przekładamy do miski, zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Formę o wielkości 20×35 smarujemy oliwa i przekładamy wyrośnięte ciasto. Rozciągamy je tak, aby idealnie pasowało do formy, lekko nakłuwamy palcami tworząc zagłębienia. Smarujemy z wierzchu oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą oraz rozmarynem i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Upieczoną foccacię przekrajamy w poprzek na dwie części. Smarujemy salsą, układamy kawałki porozrywanej mozzarelli, pokrojoną w paski paprykę, plastry pomidora oraz rukolę i przykrywamy drugą częścią foccacii. Lekko zagniatamy i tniemy na 6 części. [przypisy: tworzywa sztuczne, płytki podłogowe, oczyszczalnia przydomowa ]

 

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.