You are here: Home > Bez kategorii > Herbata

Herbata

Herbata . Herbata – to odpowiednio spreparowane młode liście i pączki kwiatu krzewu herbacianego, pochodzącego z krajów o klimacie gorącym. Smak herbaty zależy od wielu czynników od pogody w czasie zbierania liści, stopnia ich wysuszenia, metod prowadzonej fermentacji i rolowania. Ten sam rodzaj herbaty zależnie od wielkości liści jest zaliczany do gatunku I, II lub III. Najwyższy gatunek – to herbaty o drobnych listkach. Najlepsze w smaku napary herbaciane są otrzymywane ze zmieszania kilku gatunków herbaty. Mieszanka taka gwarantuje wszystkie cechy dobrej herbaty, na którą składają się swoisty aromat, odpowiedni dobry smak z pewną dozą goryczki, charakterystyczny dla danego gatunku kolor mocny albo słaby. Zawartość teiny w liściach herbaty, od której zależy moc naparu, waha się w granicach 2-3%. Gorzkawy smak naparu pochodzi z garbników, których ilość w liściach herbacianych wynosi 8-15%, a aromat nadają olejki eteryczne. Herbata dobrze gasi pragn ienie, ale tylko wtedy, gdy jest naparem słabym; mocna herbata pobudza akcję serca i zwiększa ciśnienie krwi. Suchą herbatę należy przechowywać z dala od produktów wydzielających silną woń, ponieważ łatwo chłonie zapachy z otoczenia. Najlepiej przechowywać ją w pudełku ze szczelną pokrywką. [więcej w: tort szwardzwaldzki oryginalny przepis, czubryca zastosowanie, jak ozdobić tort dla dziecka ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: czubryca zastosowanie jak ozdobić tort dla dziecka tort szwardzwaldzki oryginalny przepis




Copyright 2018 cukiernia łódź.