You are here: Home > Bez kategorii > Historia tortu weselnego

Historia tortu weselnego

Na każdym weselu musi być tort. Jest to tradycja bardzo długa. Skąd się ona wywodzi? Otóż może ciężko w to uwierzyć, ale sięga ona aż do czasów starożytnego Rzymu. Oczywiście wiadomym jest fakt, że wówczas nie było w zwyczaju  pieczenie i dekorowanie eleganckich tortów ślubnych różnymi rzeczami, takimi jak teraz. W starożytnym Rzymie, używano w tym celu bochenka  razowego chleba. Był on łamany nad głową małżonków, co zapewniać im miało szczęście i pomyślność. Okruchy ówczesnego ciasta weselnego, które lądowały na podłodze miały symbolizować szczęście i płodność pary. Co ciekawe, goście zawsze starali się, by zjeść takich okruszków jak najwięcej. Miało to bowiem gwarantować szczęście. Młode panny z kolei wierzyły, że zjedzenie okruszków gwarantuje szybkie zamążpójście. Tradycja tortów weselnych w średniowieczu się nieco zmieniła. Wówczas na stole weselnym stawiano zwykle ciastka lub bułki. Poza tym każdy zaproszony gość przynosił małe ciastko. Później ustawiano je w stos.

Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony.

Ciasto może być biszkoptowe, kruche, smakowe (czekoladowe, kakaowe). Nasącza się je różnymi alkoholami – winem, rumem, wódką, brandy lub aromatami – waniliowym, pomarańczowym itp. [zobacz tez: sprzątanie poznań, nagrzewnice powietrza, domy szeregowe wrocław]

Masa również bywa różna. Począwszy od najprostszego dżemu czy konfitury poprzez budyń do specjalnych mas i kremów, np. migdałowych, śmietankowych.

Tort ozdabia się najczęściej polewą i zdobi lukrem, dodając różne elementy dekoracyjne – czekoladowe listki, posypki, kawowe ziarna, róże i figurki z cukru, galaretki, owoce świeże lub kandyzowane.

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.