You are here: Home > Bez kategorii > Jędrzej Śniadecki zwraca uwagę

Jędrzej Śniadecki zwraca uwagę

Jędrzej Śniadecki zwraca uwagę, że: wszyscy pierwsi w starożytności prawodawcy nie tylko mieli uwagę na sposób wychowania młodzieży, którą umiejętnie kształcili, ale przepisywali ludom sposób życia, jakiego się nieodstępnie trzymać miały, rodzaj pokarmów i napojów, których używać lub nie używać należało czas nawet i wielkość pokarmu, napoju, pracy i spoczynku.
(J.
Śniadecki: O fizycznym wychowaniu dzieci, tom II).
Myśli i spostrzeżenia o znaczeniu prawidłowego odżywiania się człowieka zdrowego i chorego możemy już znaleźć w naj starszych papirusach egipskich.
Egipcjanie przypisywali ogromne znaczenie postępowaniu higienicznemu i dietetycznemu.
U Egipcjan, podobnie jak u Fenicjan i Babilończyków, pewne zwierzęta uważane były za święte, inne za nieczyste.
Spożywanie mięsa tych zwierząt było zabronione.
Egipcjanom nie wolno było jeść mięsa wieprzowego i krowiego (krowa była poświęcona bogini Izydzie), nie jedzono też mięsa koni, osłów, psów i kotów.
Królowie i kapłani mogli jeść tylko mięso cieląt i wołów, a z drobiu gęsi.
W starożytnym Egipcie uprawiano rośliny zbożowe pszenicę i jęczmień.
Pomniki z tych czasów przedstawiają często ścinanie kłosów za pomocą zakrzywionego noża z rączką oraz obrazy-z rzemiosła młynarskiego i piekarskiego.
Jęczmień został opisany w Egipcie na około 2440 lat przed naszą erą.
Egipcjanie uważali go za pierwsze zboże uprawiane przez ludzi.
Owsa Egipcjanie nie hodowali, znane było natomiast proso.
Z jarzyn uprawiano groch, bób, soczewicę (ziarna jej znaleziono już w grobach III dynastii – około 2200 lat przed naszą erą), selery, szparagi, ogórki, rzepę, za pokarm służyły też młode pędy papirusu.
Cenione-były ogólnie własności czosnku i cebuli.
Na jednej z piramid czytamy, że przy jej budowie wydano aż 1600 talentów na kupno rzepy, cebuli i czosnku dla pracujących tam robotników.
Uważano zwłaszcza, że Czosnek podwyższa wydajność pracy robotników.
Zwyczaje odżywiania u starożytnych Hebrajczyków normowały w wielkiej mierze przepisy religijne.
Zabronione było spożywanie mięsa królików, zajęcy, wielbłądów, a zwłaszcza świń.
Świnia uchodziła za zwierzę szczególnie nieczyste, gdyż odżywia się odpadkami.
Wielokrotnie powtórzony jest w Pięcioksięgu zakaz spożywania krwi.
Przepisy te były uzasadnione, gdyż w gorącym klimacie tłuste mięso wieprzowe i krew łatwo ulegają zepsuciu.
Pokarmy używane przez ogół Hebrajczyków były niewyszukane – wiedzieli oni dobrze, że proste pożywienie więcej przynosi pożytku człowiekowi niż drogie i wyszukane.
Chleb, ryż, zboża, bób, groch, soczewica, figi, miód, oliwa, mleko, mięso cieląt, wołów, koźląt stanowiły pokarm zarówno ludu, jak i książąt
[hasła pokrewne: tort szwardzwaldzki oryginalny przepis, aminy biogenne w żywności, zeaksantyna występowanie ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności tort szwardzwaldzki oryginalny przepis zeaksantyna występowanie




Copyright 2018 cukiernia łódź.