You are here: Home > Bez kategorii > Kanapka z klopsem

Kanapka z klopsem

Składniki:

  • 4 duże kromki zwykłego chleba
  • sałata
  • masło
  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 jajka
  • pół szklanki bulionu
  • bułka tarta
  • 2 łodygi selera
  • 1 pęczek dymki
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • mieszanka przypraw typu 5 smaków, sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szklanki sosu hoisin
  • pół szklanki octu ryżowego

W garnku doprowadzamy do wrzenia sos hoisin oraz ocet z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku i startego na tarce ok. 2-centymetrowego kawałka imbiru. Gotujemy mieszając 10 minut, aż sos zgęstnieje i będzie błyszczący. 5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę, imbir (ok. 5 cm) obieramy i ścieramy na tarce, dymkę myjemy, suszymy i drobno siekamy oddzielając jasną i zieloną część szczypiorku. Łodygi selera myjemy, obieramy z włókien i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę i zrumieniamy na patelni. Dodajemy posiekaną dymkę, seler, czosnek i imbir. Przesmażamy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż seler lekko zmięknie. Odstawiamy do przestudzenia. Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy warzywa, 2 łyżki przygotowanego sosu i dolewamy połowę bulionu. Doprawiamy mięso solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw. Mięso wyrabiamy, następnie dodajemy pół szklanki bułki tartej oraz szczypiorek i wyrabiamy dalej. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, powierzchnię wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. i pieczemy 70 minut. W połowie czasu pieczenia zdejmujemy folię i smarujemy wierzch klopsa 3 łyżkami sosu, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej. Wyjmujemy z pieca i studzimy. Kromki chleba smarujemy masłem i przekrajamy na pół. Układamy na nich liście sałaty i po kawałki klopsa. Do kanapki dodajemy kilka umytych rzodkiewek i obraną marchewkę. [przypisy: beton dekoracyjny, drzwi wejsciowe, szamba plastikowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.