You are here: Home > Bez kategorii > Kanapka z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i pomidorem

Kanapka z kurczakiem, karmelizowaną cebulą i pomidorem

Składniki:

  • 4 kajzerki
  • 2 filety z kurczaka
  • rukola
  • masło
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 4 cebule cukrowe

Cebule obieramy i kroimy w piórka. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na sporym ogniu ok. 10 minut, aż zmięknie i lekko się zrumieni. Zmniejszamy ogień i dusimy bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, kolejne 20 minut. Cebula powinna ściemnieć i zmienić kolor na złocistobrązowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso czyścimy, myjemy i suszymy. Każdy filet przekrajamy wzdłuż na pół, aby otrzymać 4 kotlety. Każdy smarujemy oliwą i opiekamy na patelni grillowej 5 minut z każdej strony. Doprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki. Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kajzerkę przekrajamy na pół, dolną kromkę smarujemy masłem. Układamy na niej porcję sałaty, plaster pomidora, kurczaka i łyżkę karmelizowanej cebuli. Przykrywamy drugą kromką. Dorzucamy kilka umytych rzodkiewek i obraną oraz pokrojoną w słupki marchewkę. [przypisy: beton dekoracyjny, drzwi wejsciowe, szamba plastikowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.