You are here: Home > Bez kategorii > Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem

Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem

Składniki:

  • 8 niedużych kromek chleba wiejskiego z ziarnami
  • 3 małe filety z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • kawałek korzenia imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: mielony kmin, mielona kolendra, pieprz kajeński, kurkuma, sól
  • majonez
  • świeża bazylia
  • świeża kolendra
  • skórka otarta z cytryny

Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt z imbirem, czosnkiem po 1/3 łyżeczki kuminu i kolendry oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Filety czyścimy, myjemy i suszymy. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą. Na mięso wylewamy marynatę, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, z dwóch stron po 5 minut każda. Odstawiamy do ostygnięcia. W blenderze miksujemy umyte i osuszone świeże zioła (po pół pęczka każde) z 6 łyżkami majonezu, sokiem i otartą skórką z cytryny. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kanapce. Na kurczaku rozsmarowujemy porcję majonezu i przykrywamy drugą kromką. Dodajemy kilka umytych i przekrojonych rzodkiewek. [przypisy: Elementy meblowe, izolacja dachu, osuszacze powietrza ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.