You are here: Home > Bez kategorii > Karmelizowane muffinki

Karmelizowane muffinki

Składniki:

  • brązowy cukier
  • masło
  • szklanka rabarbaru
  • cukier
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • sól, gałka muszkatołowa
  • mleko
  • skórka otarta z pomarańczy

6 łyżek brązowego cukru wetrzyj w 4 łyżki masła, wymieszaj z oczyszczonym i pokrojonym na kawałeczki rabarbarem. Rozłóż na dnie dołków formy na muffinki. 4 łyżki miękkiego masła zmiksuj z 1/4 szklanki cukru, wbij jajko i jeszcze chwile miksuj. Wymieszaj mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, sporą szczyptą soli oraz sporą szczyptą gałki muszkatołowej, połącz mieszając z masa maślaną, dodając na przemian suche składniki oraz pół szklanki mleka. Nie mieszaj za długo bo masa nie może być zbyt gładka. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Porcjami ciasta przykryj rabarbar w dołkach formy muffinkowej. Piecz 25 minut w temperaturze 180 st., studź w formie przez 5 minut, a potem ostrożnie wyjmij. Podawaj na ciepło, stroną z rabarbarem do góry. [przypisy: usługi remontowo budowlane, Hydraulika siłowa, fronty foliowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.