You are here: Home > Bez kategorii > Kawa

Kawa

Kawa . Kawa pochodzi z krajów tropikalnych. Do Polski jest sprowadzana, jako kawa surowa, otrzymana z nasion owoców krzewu kawowego, poddanych suszeniu i łuskaniu, polerowaniu oraz sortowaniu według wielkości ziaren. Ziarna różnych gatunków krzewów kawowych mają odmienny kształt, zabarwienie i wielkość. Kolor kawy surowej jest żółtoszary, a nazwy wiążą się z miejscem jej pochodzenia. Do najlepszych gatunków należą: Mokka, Costarica, Portorico i in. Są to kawy bardzo aromatyczne i o stężonym naparze, traktowane zwykle, jako domieszka przy sporządzaniu mieszanek, których podstawą jest kawa brazylijska Santos. Kawa surowa może być przechowywana w odpowiednich warunkach do dwóch lat, a wówczas nabiera właściwych cech danego gatunku. Po odleżeniu kawę poddaje się paleniu, tzn. ogrzewaniu w temperaturze ok. 200°C połączonym z [jednoczesnym stałym mieszaniem. Ubytki wagowe kawy w czasie palenia wynoszą 16-20%. Kawa palona powinna być zużywana w c iągu krótkiego czasu, gdyż przetrzymywana dłużej traci aromat i smak. Ziarno świeżo palonej kawy – pod stosunkowo lekkim ściśnięciem w palcach kruszy się i mocno pachnie. [więcej w: drotaweryna, młyny kulowe, grzejniki łazienkowe retro ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: drotaweryna grzejniki łazienkowe retro młyny kulowe




Copyright 2018 cukiernia łódź.