You are here: Home > Bez kategorii > Kilka uwag o parzeniu herbaty

Kilka uwag o parzeniu herbaty

Kilka uwag o parzeniu herbaty . Jakkolwiek w naszym kraju jest wielu amatorów herbaty, to jednak niewiele osób umie ją parzyć w sposób prawidłowy (np. jednym z warunków uzyskania smacznego naparu jest dobór odpowiedniego gatunku herbaty do rodzaju wody występującej w danym rejonie). Parząc herbatę należy postępować zgodnie z następującymi zasadami: 1. Stosować odpowiednie naczynia. Najodpowiedniejsze do parzenia herbaty są czajniczki porcelanowe, porcelitowe, szklane lub kamionkowe. Unikać należy czajniczków metalowych i naparzaczy w postaci podwójnych łyżeczek (jajeczek) z metalu. To samo dotyczy naparzaczy z tworzyw sztucznych. 2. Używać odpowiednią wodę. Woda stosowana do przyrządzania esencji, jak również samego napoju, nie może być zbyt twarda, tzn. nie powinna zawierać nadmiernej ilości soli wapnia lub magnezu. W celu zmiękczenia wody należy utrzymywać ją przez kilka minut w stanie wrzenia. Zabieg ten doprowadza do strącenia soli wapnia, które osadzają się w postaci kamienia kotłowego na ściankach naczynia. Dłuższe gotowanie (wrzenie) pociąga za sobą utratę przez wodę powietrza i dwutlenku węgla, co niekorzystnie wpływa na smak przyrządzanej herbaty. Woda zawierająca znaczne ilości soli żelaza nie nadaje się na herbatę, ponieważ wyraźnie psuje smak napoju. [przypisy: awaryjne otwieranie zamków we Warszawie, torty urodzinowe warszawa, Awarie różnej maści sprzętów na przykładzie samochodów ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Awarie różnej maści sprzętów na przykładzie samochodów awaryjne otwieranie zamków we Warszawie torty urodzinowe warszawa




Copyright 2018 cukiernia łódź.