You are here: Home > Bez kategorii > Kliniki Leczniczego Żywienia w Moskwie

Kliniki Leczniczego Żywienia w Moskwie

I tak kolektyw Kliniki Leczniczego Żywienia w Moskwie, wspólnie ze znakomitym radzieckim patologiem Tałałajewem ustalił, że dieta bogata w węglowodany podnosi właściwości uczuleniowe organizmu w przebiegu choroby reumatycznej.
Ograniczone podawanie węglowodanów ma wpływ leczniczy, odczulający i tłumi stan hiperergii organizmu.
Spostrzeżeniami tymi podzielili się uczeni radzieccy z zagranicą na międzynarodowym kongresie do walki z reumatyzmem w Moskwie (1934).
Kolektyw Kliniki Leczniczego Żywienia w Moskwie jeszcze w r.
1930 ustalił, że w schorzeniach miąższu wątrobowego korzystne wyniki daje dieta bogata w pełnowartościowe białko, zwłaszcza mięso.
Zdobycze te pozwoliły na ustalenie nowych sposobów żywienia w chorobach miąższu wątrobowego dopiero w r.
1941 ukazały się potwierdzające te spostrzeżenia prace i obserwacje uczonych amerykańskich.
Ustalono też, że szereg objawów przy nieżycie żołądka, wrzodzie żołądka i szeregu nerwic zależy od wielkiej chwiejności poziomu cukru we krwi i że można na stany te wpływać za pomocą łatwo przyswajalnych węglowodanów i częstego podawania pokarmu w małych naraz dawkach.
Wykonano również cały szereg badań nad witaminami – zwłaszcza B i C.
Przekonano się np.
, że działanie głogu obfitującego w witaminę C jest silniejsze niż działanie samego kwasu askorbinowego, a to dzięki zawartości w głogu śladów żelaza i wapnia oraz witaminy P.
Genialne prace akademika I.
P.
Pawłowa o wyższej czynności nerwowej stworzyły nową epokę w rozwoju twórczego przyrodoznawstwa.
Rozwijając idee Pawłowa akademik K.
M.
Bykow ze swoimi współpracownikami odkryli nowe ważne fakty z dziedziny trawienia i przemiany materii.
Wiele ciekawych danych znajdzie czytelnik w książce K.
M.
Bykowa Kora mózgu i narządy wewnętrzne.
W Związku Radzieckim kształci się zastępy lekarzy dietetyków – od roku 1932 przy Centralnym Instytucie Doskonalenia Lekarzy w Moskwie została utworzona specjalna katedra leczniczego żywienia.
Rząd i Partia w ZSRR zwracają baczną uwagę, na jakość odżywiania szerokich warstw ludności – na odżywianie w zakładach pracy, w armii i w uzdrowiskach oraz szpitalach.
Ważna jest uchwała KC WKP(b) z dnia 19.
VIII.
1931 r.
,,0 sposobach polepszenia żywienia społecznego i dalsza uchwała z dnia 22.
XII.
1933 r.
,,0 sanitarnych przepisach w przedsiębiorstwach wyżywieniowych.
Opracowaniu uległy normy żywienia w zakładach pracy, w armii, dla kobiet w ciąży i karmiących, dla dzieci.
Temu ostatniemu zagadnieniu – żywienia dzieci poświęca się w ZSRR szczególnie dużo uwagi.
Na VI Zjeździe Wszechzwiązkowym (26.
V.
– 1
[hasła pokrewne: wszystko należy prowadzić w sposób zorganizowany, obsługa transportowa szkoleń mazowieckie, serwis do kawy z porcelany sklep rosenthal ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: obsługa transportowa szkoleń mazowieckie serwis do kawy z porcelany sklep rosenthal wszystko należy prowadzić w sposób zorganizowany




Copyright 2018 cukiernia łódź.