You are here: Home > Bez kategorii > Konger (morski wegorz) ma cialo wydluzone

Konger (morski wegorz) ma cialo wydluzone

Konger (morski węgorz) ma ciało wydłużone, na przekroju okrągłe, w części ogonowej – lekko spłaszczone, podobnie jak u węgorza, płetwa grzbietowa przesunięta bardziej do przodu niż u węgorza. Skóra dość mocna, gładka, pozbawiona jest łusek. Ubarwienie ciała nieco jaśniejsze niż u węgorzy, grzbiet ciemno- szary z oliwkowym odcieniem, a brzuch białawy lub żółtobiały. Długość ciała dochodzi do 3 m, duże sztuki ważą do ok. 60 kg. Mięso kongera jest smaczne, soczyste i tłuste, dorównujące często smakiem węgorzowi słodkowodnemu. Piotrosz ma ciało o kształcie silnie spłaszczonym, wysokie (podobne do płastugi ustawionej pionowo). Głowa duża, koścista, pysk wystający, dolna szczęka wysunięta. Pierwsza płetwa grzbietowa ma bardzo długie cierniste promienie, druga o wiele niższa – ma promienie miękkie. Skóra piotrosza pokryta jest bardzo drobną łuską. Ubarwienie grzbietu, głowy i płetw ciemnobrunatne, boki są jaśniejsze w tonacji ółtawej, a brzuch – sino srebrzysty. Charakterystyczną cechą jest występowanie z obydwu boków za płetwami piersiowymi pojedynczych czarnych plam. Długość ciała dochodzi do 55 cm, niektóre sztuki ważą do ok. 8 kg. Kulbin ma ciało o kształcie owalnym, wydłużonym spłaszczone na bokach. Głowa duża z wydłużonym pyskiem. Ma on dwie płetwy grzbietowe pierwsza wysoka i krótka ma promienie cierniste, druga jest długa, szeroka i niska. Płetwę ogonową ma szeroką i zaokrągloną na końcu. Ciało pokrywają łuski niezbyt duże, ale mocno wrośnięte w skórę. Ubarwienie grzbietu ciemnooliwkowe, boki są jaśniejsze, a brzuch – białawy. Natomiast płetwy mają barwę oliwkowo-pomarańczowo-żółtą. Średnia długość ciała wynosi 80-100 cm. [przypisy: przepisy na nalewki, restauracja katowice, restauracja orientalna kraków ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy na nalewki restauracja katowice restauracja orientalna kraków




Copyright 2018 cukiernia łódź.