You are here: Home > Bez kategorii > Konserwy produkowane przez nasz przemysl pakowane sa w puszki metalowe o pojemnosci: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub sloiki o pojemnosci 350 g

Konserwy produkowane przez nasz przemysl pakowane sa w puszki metalowe o pojemnosci: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub sloiki o pojemnosci 350 g

Konserwy produkowane przez nasz przemysł pakowane są w puszki metalowe o pojemności: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub słoiki o pojemności 350 g. Kupując konserwy należy zwrócić uwagę na opakowanie. Szczególnie, bowiem niebezpieczne dla zdrowia są konserwy z widocznymi objawami tzw. bombażu – wybrzuszenia wieczka i denka. Bombaż może być spowodowany nadmiernym wypełnieniem puszek albo złą, jakością lakieru, którym są one pomalowane. Zły lakier ułatwia zachodzenie reakcji chemicznych między żelazem a kwasami konserwy, powodując wydzielanie gazów. Szczególnie jednak niebezpieczny jest bombaż powstały wskutek złego przeprowadzenia procesu sterylizacji, umożliwiającego rozwój bakterii. Ponieważ dość trudno jest ustalić rodzaj bombażu, nie wolno spożywać konserw z jego objawami, nawet minimalnymi. [hasła pokrewne: gruz kruszony, wzorcowanie przyrządów pomiarowych, cyklofosfamid ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: cyklofosfamid gruz kruszony wzorcowanie przyrządów pomiarowych




Copyright 2018 cukiernia łódź.