You are here: Home > Bez kategorii > Kotlety z mortadeli

Kotlety z mortadeli

Składniki na 6 porcji:

  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 40 dag mrożonego groszku
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 60 dag mortadeli
  • 2 jajka
  • śmietana 18%
  • mąka
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • masło
  • oleju
  • przyprawy: papryki, sól, pieprz

Obraną cebulę siekamy. Paprykę czyścimy z pestek, miąższ tniemy w cienkie paseczki. W garnku topimy masło, szklimy cebulę. Dokładamy paprykę i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy groszek i  smażymy jeszcze 4 minuty. Podlewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem kilka minut. Kroimy mortadelę w plasterki grubości 1 cm. Jajka wbijamy na talerz, roztrzepujemy widelcem, dodajemy 1 łyżkę śmietany oraz odrobinę soli i szczyptą pieprzu. Plasterki kiełbasy oprószamy mąką, zanurzamy w jajkach i panierujemy w tartej bułce. Smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Jarzynkę z groszku i papryki przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy z posiekaną natką. Podajmy do kotlecików. [podobne: stomatologia Kraków, dieta i odchudzanie, balsam johnsons baby ]

 

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.