You are here: Home > Bez kategorii > Kotlety z ziemniakami

Kotlety z ziemniakami

Składniki na 6 porcji:

  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 15 dag szynki drobiowej
  • 2 dymki
  • 4 ziemniaki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy: sól, pieprz
  • olej
  • koperek

Mięso przekładamy do miski. Wędlinę kroimy w kosteczkę. Siekamy dymkę ze szczypiorem. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut. Odcedzamy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Dodajemy do miski z mięsem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pokrojoną wędlinę i dymkę. Krótko przesmażamy. Przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy 1 jajko, kilka łyżek posiekanego koperku i tyle bułki tartej, aby powstała zwarta masa, z której da się formować kotlety. Masę doprawiamy przyprawami i formujemy płaskie kotlety. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy kotlety. Smażymy 8 minut z każdej strony. Przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku. Kotleciki nie wymagają dodatków w postaci ziemniaków. Podajemy je z surówką z sezonowych warzyw lub z dodatkiem kiszonej kapusty, czy też ogórków. [podobne: labioplastyka, stomatolog Warszawa, kosmetyki naturalne ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.