You are here: Home > Bez kategorii > Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 50 g cukru
  • sól
  • 2 żółtka
  • 400 g masła
  • łyżka śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szklanka cukru
  • szklanka obranych migdałów
  • szklanka deserowych jajek z cukru

Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ucieramy 200 g masła z żółtkami i śmietaną. Łączymy obie masy, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwijamy z folii i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie na jej dnie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy migdałami oraz jajkami, zanim czekolada ostygnie. [przypisy: tworzywa sztuczne, płytki podłogowe, oczyszczalnia przydomowa ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.