Mazurek czekoladowy
Składniki:
- 400 g mąki
- 50 g cukru
- sól
- 2 żółtka
- 400 g masła
- łyżka śmietany 30%
- 200 g gorzkiej czekolady
- szklanka cukru
- szklanka obranych migdałów
- szklanka deserowych jajek z cukru
Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu ucieramy 200 g masła z żółtkami i śmietaną. Łączymy obie masy, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwijamy z folii i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Przekładamy do formy i rozprowadzamy równomiernie na jej dnie. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy razem z pozostałym masłem w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Masę wylewamy na ciasto i dekorujemy migdałami oraz jajkami, zanim czekolada ostygnie. [przypisy: tort urodzinowy dla faceta, condizione legnica, tort kanapkowy ]
Powiązane tematy z artykułem: condizione legnica tort kanapkowy tort urodzinowy dla faceta