PIC-717

"Zarys higieny żywienia"

Zarys higieny żywienia pióra prof. A. Szczygła oraz podręcznik prof. St. Krauzego Artykuły żywności (dwa tomy). W roku 1950 ukazało się nakładem PZWL tłumaczenie pracy I. G. Łorie Podstawy dietetyki, a w 1952 książka prof. Jakuba Chlebowskiego Podstawowe wiadomości z dietetyki. W 1951 wydano prasę Z. Wysokińskiej Fizjologia żywienia człowieka cz. I i II, w 1952 Chemię żywienia M. Rychlika i T. Szczepkouiskieqo. W ramach Polsk...

Więcej »

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

Składniki:

  • mąka pszenna
  • cukier
  • 1 kostka oraz 2 łyżki masła
  • duże opakowanie śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • sól
  • miód
  • 3/4 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2,5 szklanki płatków migdałowych
1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, szczyptę soli oraz pół kostki i 2 łyż...

Więcej »

Sztuka kulinarna służyła w tych czasach na dworach możnych raczej celom niewyszukanej zabawy

Sztuka kulinarna służyła w tych czasach na dworach możnych raczej celom niewyszukanej zabawy, a nawet rozpusty. Najważniejszą rolę odgrywały przy przyrządzaniu potraw - zapachy i przyprawy - szeroko używano pieprzu, cynamonu, goździków - nawet gotowano w piwie zamiast w wodzie. Najważniejszym naczyniem kucharza był moździerz do tłuczenia, jarzyny były mało używane w Anglii przed XVI w. spożywano natomiast dużo owoców, zwłaszcza import...

Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

Globalizacja, zmiany klimatu i zdrowie ludzkie ad

Znaczenie napojów dla organizmu . Prawie trzy czwarte powierzchni Ziemi stanowią morza i oceany. Naturalnym skutkiem przemian trwających na ziemi przez miliony lat stało się wykształcenie w drodze ewolucji organizmów żywych nierozłącznie związanych z wodą. W organizmie człowieka, jak również w strukturze tkanek innych organizmów żywych, woda pod względem ilościowym stanowi składnik podstawowy. Mięśnie człowieka zawierają ok. ...

Więcej »
751#kwestia smaku maliny , #kwestia smaku beza pavlova , #meksykańskie taco , #co zrobić z wołowiny , #mini tortille z łososiem , #kasza pęczak kwestia smaku , #kurczak hoisin , #ciasto walentynkowe serce , #koktajle na kolacje , #przepisy na makaron z ,