PIC-1036

W ciezszych stanach chorób watroby i przewodu pokarmowego trzeba niejednokrotnie powaznie ograniczyc potrawy z ryb, uznajac za dozwolone jedynie ryby mielone (pulpety, budynie, suflety)

W cięższych stanach chorób wątroby i przewodu pokarmowego trzeba niejednokrotnie poważnie ograniczyć potrawy z ryb, uznając za dozwolone jedynie ryby mielone (pulpety, budynie, suflety). Istnieją schorzenia, w których zezwala się na stosowanie znacznie szerszego asortymentu potraw rybnych. Chorzy np. na cukrzycę mogą otrzymywać ryby nie tylko gotowane, ale także potrawy z chudych gatunków ryb pieczonych, zapiekanki, a nawet ryby duszone z ograniczoną ilością tłuszczu. Ryby pieczone, a zwłaszcza pieczone w pergaminie oraz duszone można podawać chorym z dolegliwościami układu krąże...

Więcej »

Pulpety z ryb

Pulpety z ryb . Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować z nich wywar. Rybę umyć, sprawić, oczyścić, opłukać, oddzielić filety od ości. Z filetów zdjąć skórę, pokrajać. Przygotowane mięso ryby razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką zemleć w maszynce do mięsa (przy ostrzejszych stanach chorobowych miele się dwukrotnie). Otrzymaną masę rybną osolić, dodać tartą bułkę, wymieszać z białkiem ubitym na pianę, uformować małe owalne lub okrągłe pulpety rękami maczanymi w wodzie. Pulpety włożyć do wrzącego wywaru, ugotować. Zast...

Więcej »

Ryba z wody

Ryba z wody . Dokładnie umytą rybę oczyścić z łusek, odciąć płetwy, sprawić, umyć najlepiej pod strumieniem bieżącej wody. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ewentualnie dodać szczyp, tę cukru i gotować z nich wywar. Po kilkunastu minutach gotowania włożyć rybę w całości lub pokrajaną na porcje, gotować 15-30 minut. Podawać z dodatkiem surowego masła i z ziemniakami. 50 dag ryby (dorsz, szczupak, halibut, sandacz, karp, plotka, karmazyn, leszcz), 40-50 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka), liść laurowy, sól. Zastosowa...

Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

Oczekiwana długość życia po zawale mięśnia sercowego, zgodnie z wynikami szpitala ad 8

Ryba od dawna służy człowiekowi, jako pokarm. Obecnie znaczenie ryb, jako artykułu spożywczego nie zmniejszyło się, natomiast można obserwować na całym świecie tendencje zwiększania ich konsumpcji. Również w Polsce w wyniku rozwoju rybołówstwa obserwuje się wzrastającą ciągle podaż coraz szerszego asortymentu ryb i przetworów rybnych. Jest to zjawisko bardzo korzystne, ponieważ ryby są wartościowym produktem spożywczym dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Wartość odżywcza ryb polega głównie na zawartości pełnowartościowego białka w 100 g mięsa ryb znajdu...

Więcej »
751#mini tortille z łososiem , #kasza pęczak kwestia smaku , #kurczak hoisin , #ciasto walentynkowe serce , #koktajle na kolacje , #przepisy na makaron z , #jajka ryby , #jak przyrządzić jagnięcinę , #ciasto zebra kwestia smaku , #zupa krem z cukinii kwestia smaku ,