W czasie swych badań nad żywieniem się 626 rodzin bezrobotnych na Ochocie, Woli i na Pradze Paluch stwierdził, że w sprawie odżywiania się rodzin bezrobotnych uderza przede wszystkim niska wartość energetyczna pożywienia (pokrycie zapewnione tylko w 72 %), dalej niska zawartość białka zwierzęcego, niedobór tłuszczów i witaminy A i D.
Szczygieł w głęboko przemyślanym referacie pt.
Reforma żywienia w Polsce a zagadnienie wsi podkreślił dobitnie, że celem poprawy wadliwego odżywiania się mas w Polsce należy przeprowadzić sanację stosunków ekonomicznych i socjalnych na wsi.
Auto...
Trzeba konsekwentnie kojarzyć chęci i umiejętności. Treść książki jest usystematyzowana według podstawowych składników używanych do sporządzania napojów. Najbardziej popularne są napoje oparte na wodzie naturalnej, wodzie sodowej lub wodach mineralnych. Natomiast napoje oparte na naturalnych sokach owocowych nie mają jeszcze obecnie należy tej pozycji w opinii konsumentów. Zaobserwowano jednak ostatnio na rynku poważne podniesienie poziomu jakościowego wytwarzanych przez przemysł soków i przecierów, co w przyszłości przyczyni się niewątpliwie do rozpowszechnienia tych łatwych w pr...
Wskutek wzrostu realnych płac w ustrojach socjalistycznych wzrasta siła nabywcza mas pracujących, nieznane są też kryzysy, bezrobocie.
Z przemówienia A.
Mikojana na XIX Zjeździe Komunistycznej Partii Związku Radzieckiego dowiadujemy się, że w ZSRR szybko zwiększa się spożycie produktów mięsnych, ryb, mleka, jarzyn, owoców, cukru, że wzrasta produkcja chleba pszennego kosztem żytniego.
Połowy ryb wzrosły w r.
1952 w porównaniu z rokiem 1940 blisko w 70 %, a produkcja konserw przeszło 2-krotnie, podobnie mleka skondensowanego i sproszkowanego.
Wzrosła, też produkcja cukru, piwa, wi...