Znamy cenę nowego Focusa w Polsce

Zwykłym daniem na ucztach była pieczeń

Zwykłym daniem na ucztach była pieczeń, którą brano wprost palcami - łyżki i widelce nie były znane w tych czasach. Z tego powodu przed i po jedzeniu zawsze myto ręce. Za napój służyło wino, zmieszane z wodą - spożywano również sery, miód, owoce. Spartanie słynęli z surowych obyczajów, jedli tylko jedno danie ze wspólnego kotła, dania te były jednostajne. Spożywano duszoną wieprzowinę lub oślinę z grochem i dużą ilością czosnku. Do historii przeszła znana polewka spartańs...

Więcej »

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu

Składniki:

  • mąka pszenna
  • cukier
  • 1 kostka oraz 2 łyżki masła
  • duże opakowanie śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • sól
  • miód
  • 3/4 szklanki suszonych wiśni lub żurawiny
  • 1 opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2,5 szklanki płatków migdałowych
1,5 szklanki mąki, pół szklanki cukru, szczyptę soli oraz pół kostki i 2 łyżki zimnego masła wyrabiamy w dużej misce, aż masa...

Więcej »

Kanapka z klopsem

Składniki:

  • 4 duże kromki zwykłego chleba
  • sałata
  • masło
  • 1 kg mięsa wołowo-wieprzowego
  • 50 g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 jajka
  • pół szklanki bulionu
  • bułka tarta
  • 2 łodygi selera
  • 1 pęczek dymki
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia imbiru
  • mieszanka przypraw typu 5 smaków, sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3/4 szklanki sosu hoisin
  • Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

Bezposrednio po zakonczeniu ukladania nastepuje zsiadanie sie betonu

Kilka uwag o parzeniu herbaty . Jakkolwiek w naszym kraju jest wielu amatorów herbaty, to jednak niewiele osób umie ją parzyć w sposób prawidłowy (np. jednym z warunków uzyskania smacznego naparu jest dobór odpowiedniego gatunku herbaty do rodzaju wody występującej w danym rejonie). Parząc herbatę należy postępować zgodnie z następującymi zasadami: 1. Stosować odpowiednie naczynia. Najodpowiedniejsze do parzenia herbaty są czajniczki porcelanowe, porcelitowe, szklane lub kamionkowe...

Więcej »
Znamy cenę nowego Focusa w Polsce 751#chłodnik z botwiny przepisy , #przekąski na komunie , #kwestia smaku maliny , #kwestia smaku beza pavlova , #meksykańskie taco , #co zrobić z wołowiny , #mini tortille z łososiem , #kasza pęczak kwestia smaku , #kurczak hoisin , #ciasto walentynkowe serce ,