PIC-663

Ciasteczka korzenne

Składniki na 20 sztuk:

  • 400 g mąki tortowej
  • proszek do pieczenia
  • soda oczyszczona
  • sól
  • przyprawa do pierników
  • oliwa
  • cukier
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki wódki
  • 25 g mielonych orzechów włoskich
  • cynamon
  • miód
  • 125 ml wody
  • 1 cytryna
Mąkę łączymy z 1 łyżeczką przyprawy do pierników, 1 łyżeczką proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptą soli. W misce ucieramy 150 ml oliwy z 75 g cukru, dodajmy sok oraz skórkę ot...

Więcej »

Tarta z brokułami

Składniki na 8 porcji:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie brokułów mrożonych
  • 1 marchewka
  • pół kostki sera feta
  • 2 jajka
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek, słodka papryka
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Brokuły wrzucamy na osolony wrzątek i krótko obgotowujemy. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy do przestudzenia i ocieknięcia. Marchewkę obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i gotujemy z dodatkiem soli na półtwardo. Wyjmujemy...

Więcej »

Sledz ma cialo smukle, splaszczone

Śledź ma ciało smukłe, spłaszczone. Ma on jedną płetwę grzbietową. Na podbrzuszu znajdują się łuski o ostrym kancie. Ubarwienie grzbietu zielonkawoniebieskie - z odcieniem szarawym. Boki i brzuch błyszczące, srebrzyste. Długość ciała waha się w granicach 12-40 cm, poszczególne sztuki ważą 0,03-0,3 kg. Śledź żyje w wodach zimniejszych, w Bałtyku i Morzu Północnym, a szczególnie obficie u wybrzeży norweskich. W sprzedaży występuje najczęściej w formie przetworów solonych, ale obecnie spotyka się również w dużych ilościach śledzie świeże chłodzone w lodzie lub zamro...

Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

ZDJECIE RZEZBY TERENU DLA PROJEKTU

Tradycja dotycząca tortów weselnych jest niezwykle stara. Niegdyś zamiast pieczenia tortu, używano takich wyrobów jak chleb czy też drobne ciastka. W XVII wiecznej Francji piekarze ustawiali w stożek razowe bułeczki. Następnie polewali  je białym lukrem. Jak widać inwencja ludzi nie miała granic, co zresztą trwa do dzisiaj. Tak naprawdę zwyczaj z XVII wiecznej Francji był najbliższy współczesnemu. Otóż kilka warstw ciasta biszkoptowego ułożonych w stożek, pokryty grubą warstwą białego lukru, w jakimś stopniu przypominały dzisiejszy tort weselny. Obecnie tortom weselnym można nad...

Więcej »
751#przekąski na komunie , #kwestia smaku maliny , #kwestia smaku beza pavlova , #meksykańskie taco , #co zrobić z wołowiny , #mini tortille z łososiem , #kasza pęczak kwestia smaku , #kurczak hoisin , #ciasto walentynkowe serce , #koktajle na kolacje ,