rolada z indyka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

konieczność dostarczania dla organizmów zwierzęcych innych składników pokarmowych

Około 1880 r. wykazano konieczność dostarczania dla organizmów zwierzęcych innych składników pokarmowych, a mianowicie soli mineralnych. W r. 1881 lekarz rosyjski Łunin, pracujący w Dorpacie stwierdza po raz pierwszy istnienie dodatkowych czynników pokarmowych i staje się rzeczywistym odkrywcą witamin. Prace w laboratoriach Fischera, Hopkinsa, Abderkaldena pozwoliły rozdzielić białka na podstawowe składniki, zwane aminokwasami, a Mendel i Osborne wykazują, że rozmaite aminokwasy nie mają tej samej wartości odżywczej i biologicznej. Rozwija się nauka o witaminach, pojawiają się prace Polaka Kazimierza Funka i...

Więcej »

Konserwy produkowane przez nasz przemysl pakowane sa w puszki metalowe o pojemnosci: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub sloiki o pojemnosci 350 g

Konserwy produkowane przez nasz przemysł pakowane są w puszki metalowe o pojemności: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub słoiki o pojemności 350 g. Kupując konserwy należy zwrócić uwagę na opakowanie. Szczególnie, bowiem niebezpieczne dla zdrowia są konserwy z widocznymi objawami tzw. bombażu - wybrzuszenia wieczka i denka. Bombaż może być spowodowany nadmiernym wypełnieniem puszek albo złą, jakością lakieru, którym są one pomalowane. Zły lakier ułatwia zachodzenie reakcji chemicznych między żelazem a kwasami konserwy, powodując wydzielanie gazów. Szczególnie jednak niebezpieczny jest bo...

Więcej »

Reformy proponowane przez Dobroslawina, Erismana, Danilewskiego nie znajdowały realizacji

Reformy proponowane przez Dobroslawina, Erismana, Danilewskiego nie znajdowały realizacji. Wobec zupełnego braku zainteresowania ze strony władz, przy kapitalistycznym systemie produkcji artykułów spożywczych i braku planowania niepodobna było w tym czasie wpłynąć, na jakość odżywiania się ludności. Dopiero po Wielkiej Rewolucji Październikowej Rząd, Partia i medycyna radziecka zwróciły baczną uwagę na sposób odżywiania się szerokich mas ludności. Już w pierwszym okresie władzy radzieckiej rozpoczęto organizowanie żywienia zbiorowego - we wrześniu 1918 r. w Moskwie korzystało z żywienia zbiorowego 500...

Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

Krwiomocz u pacjenta z przewodem jelitowym i wątrobową marskością wątroby

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5 dag sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy na sicie zimną wodą i zostawiamy do odsączenia, trzymamy w cieple. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obrane cebule drobno szatkujemy. Czosnek obiera...

Więcej »
http://www.oczyszczalnie-sciekow.org.pl 751# , #gołabki w sosie , #mleczko kokosowe z wiórków , #policzki wołowe kwestia smaku , #mięso mielone wieprzowe przepis , #placuszki z jabłkami i bananami , #sałatki do pracy fit , #chłodnik z botwiny przepisy , #przekąski na komunie , #kwestia smaku maliny ,