You are here: Home > Bez kategorii > Muffinki bez pszenicy

Muffinki bez pszenicy

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki otrębów owsianych
  • 2 niepełne szklanki mleka ryżowego lub sojowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: bazylia, cząber, kminek, sól morska
  • pestki słonecznika
  • syrop z agawy
  • proszek do pieczenia
  • pół szklanki czarnych oliwek

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. W misce mieszamy otręby, mąkę, po 1 łyżeczce bazylii, cząbru, kminku i soli oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. W osobnej misce ubijamy jajko, dodajmy mleko, szczyptę soli, olej i nadal ubijamy. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Do masy dodajmy oliwki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do natłuszczonych foremek do muffinek lub do papierków do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika nakłuwamy muffinki patyczkiem i sprawdzamy czy są w środku suche. Gdy muffinki lekko przestygną, wyjmujemy je z foremek. [hasła pokrewne: najlepsze tusze do rzęs, obsługa gabinetu dentystycznego, wypadanie włosów ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.