You are here: Home > Bez kategorii > Najsmaczniejsze napary kawowe otrzymuje sie z mieszanek, w sklad, których wchodzi 75% szlachetnych gatunków

Najsmaczniejsze napary kawowe otrzymuje sie z mieszanek, w sklad, których wchodzi 75% szlachetnych gatunków

Najsmaczniejsze napary kawowe otrzymuje się z mieszanek, w skład, których wchodzi 75% szlachetnych gatunków. Zawartość kofeiny w kawie wynosi zależnie od gatunku 0,9-2,4%. Najlepszy aromatyczny napój otrzymuje się po zaparzeniu kawy w tzw. ekspresie, w którym wrzątek i para są przepuszczane przez warstwę kawy umieszczonej na o sitku. Sposób ten jest ponadto bardzo oszczędny, ponieważ przepływająca stopniowo woda dokładnie wypłukuje z kawy części rozpuszczalne. Kawa jest najsmaczniejsza natychmiast po zaparzeniu, zawiera, bowiem wówczas najwięcej ulatniających się łatwo związków aromatycznych. Nadmiar kawy może spowodować zatrucie, objawiające się bezsennością, zawrotami głowy i przyspieszoną działalnością serca. Kilka uwag o parzeniu kawy. Charakterystyczną cechą kawy naturalnej jest jej swoisty aromat, którym poszczególne gatunki kawy różnią się między sobą. Najlepsze wyniki smakowe i aromatyczne daje mieszanie kilku gatunków kawy. Doboru poszczególnych gatunków i ich stosunku ilościowego dokonują zazwyczaj specjaliści można też mieszać gatunki kawy w domu. Najczęściej w handlu spotyka się rozmaite mieszanki odpowiednio palonej kawy. Najlepsza jest kawa świeżo palona. Aby uzyskać kawę o właściwym aromacie, należy ją zemleć bezpośrednio przed zaparzeniem. Mielona kawa, nieumiejętnie przechowywana jełczeje i traci zapach. Następuje to wskutek ulatniania się olejków eterycznych. [więcej w: przepisy na nalewki, transkrypcje nagrań, restauracja katowice ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy na nalewki restauracja katowice transkrypcje nagrań




Copyright 2018 cukiernia łódź.