You are here: Home > Bez kategorii > Nie znano w tych czasach uprawy roli

Nie znano w tych czasach uprawy roli

Nie znano w tych czasach uprawy roli, hodowli bydła, nie umiano nawet przetwarzać i zabezpieczać przed zepsuciem zdobytych już środków pokarmowych.
Człowiek pierwotny był zależny od otaczającej go przyrody, cierpiał często głód, chłód i niedostatek.
Ten niski poziom życiowy naszych przodków charakteryzuje Engels w Anty-Diihringu: .
.
.
takimi wkraczają ludzie na widownię dziejową; jeszcze na wpół zwierzęta, nieokrzesani, bezsilni wobec sił przyrody, swoich własnych jeszcze nie świadomi; stąd biedni jak zwierzęta i niewiele od nich produktywniejsi.
W okresie tym człowiek korzystał z darów przyrody i był od nich całkowicie zależny.
W tych zamierzchłych czasach pożywienie stanowiły wykopane z ziemi korzonki jadalne, kłącze, bulwy, zebrane jagody, nasiona i owoce, pędy zielonych roślin, liście, pąki, liszki owadów, ślimaki.
Ilość rodzajów spożywanych roślin w miarę gromadzenia się doświadczenia u ludzi pierwotnych wzrastała, pożywienie stawało się coraz bardziej urozmaicone, a wraz z tym wzrastała rozmaitość substancji, które przenikały do organizmu i stanowiły chemiczne warunki uczłowieczenia (F.
Engels).
Na wyższym nieco stopniu rozwoju wynaleziono łuk i strzały, rozpoczyna się też produkcja kamiennych naczyń.
Stopniowo w zakresie pożywienia roślinnego znanego już w czasach zamierzchłych poznał człowiek znaczenie rozmaitych jarzyn, jak marchwi, pasternaku, malin, ostrężyn.
Ilość pokarmów pochodzenia roślinnego była bardzo duża – z samych tylko wykopalisk przedhistorycznych w Szwajcarii wyosobniono 170 roślin używanych, jako pożywienie.
W pewnym okresie przodkowie nasi zrozumieli też, jaki zachodzi związek między zasiewem nasion a zbiorem roślin, uświadomili sobie, że skopana ziemia daje bogatszy plon, że istnieje w świecie przyrody cykl zwany rokiem.
Początków rolnictwa należy szukać w epoce paleolitu, a rozkwitu w epoce brązu, kiedy zaostrzone kije i prymitywną motykę zastąpił pług, do którego zaprzęgnięto oswojone zwierzęta.
Poziom życia ludzkiego stopniowo podnosi się coraz bardziej – uprawa roli udoskonala się, ludzie poznają właściwości zbóż, zaczynają nawadniać pola uprawne.
Rozwój rolnictwa, hodowla bydła, zdobycie umiejętności przyrządzania i magazynowania środków spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego umożliwiły naszym przodkom osiedlanie się w pewnych okolicach na stałe.
WARUNKI I ZWYCZAJE ODŻYWIANIA W STAROŻYTNYM EGIPCIE, PALESTYNIE, BABILONII, CHINACH I INDIACH Już w zamierzchłych historycznych czasach przywiązywano wielką wagę do sposobu odżywiania się, starano się podać wskazówki dietetyczne w przepisach prawnych i religijnych
[patrz też: piece chlebowe, Wypożyczalnia busa 9 osobowego warszawa, Badanie psychologiczne na broń Poznań ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Badanie psychologiczne na broń Poznań piece chlebowe Wypożyczalnia busa 9 osobowego warszawa




Copyright 2018 cukiernia łódź.