You are here: Home > Bez kategorii > Organa Panstwowej Inspekcji Sanitarnej skrupulatnie badaja wode pod wzgledem zawartosci szkodliwych dla zdrowia skladników lub domieszek wywierajacych ujemny wplyw na jej smak

Organa Panstwowej Inspekcji Sanitarnej skrupulatnie badaja wode pod wzgledem zawartosci szkodliwych dla zdrowia skladników lub domieszek wywierajacych ujemny wplyw na jej smak

Organa Państwowej Inspekcji Sanitarnej skrupulatnie badają wodę pod względem zawartości szkodliwych dla zdrowia składników lub domieszek wywierających ujemny wpływ na jej smak, zapach lub wygląd. Zanim woda zostanie dopuszczona do konsumpcji, poddaje się ją badaniom bakteriologicznym, badaniom własności fizycznych (mętność, barwa), chemicznych (odczyn pH, sucha masa, zawartość chloru, fluoru, związków siarki, żelaza, manganu, ołowiu, arsenu, miedzi i cynku), na obecność fenolu, substancji promieniotwórczych oraz twardości ogólnej. Jakość wody przyjmowanej przez organizm ma bardzo istotne znaczenie, ze względu na zawartość pewnych ilości składników mineralnych, jak wapń, jod, fluor, kobalt, sód, chlor itp. Niedostateczne spożycie wody może utrudniać wydzielanie produktów przemiany materii i przyczyniać się do wypadania ich z moczu w postaci osadów, piasku itp. osadzających się np. w nerkach. Dokonanie oceny wody bez przeprowadzenia analiz laboratoryjnych jest niemożliwe. Ocena organoleptyczna może mieć jedynie ograniczoną wartość zwłaszcza, jeśli chodzi o stopień zakażenia bakteriami. Wprawdzie 10-minutowe gotowanie wody zabija bakterie, ale jednocześnie zmniejsza jej wartości mineralne i powoduje odgazowanie, pozbawiając konsumenta niektórych wartości smakowych. W czasie realizowania podanych w książce przepisów należy szczególną uwagę zwrócić na wodę do przygotowywania lodu konsumpcyjnego. Woda przeznaczona na lód musi być świeża, foremki starannie wymyte przy użyciu środków zmiękczających wodę. [przypisy: tort czekoladowy kwestia smaku, badanie aptt cena, zeaksantyna występowanie ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: badanie aptt cena tort czekoladowy kwestia smaku zeaksantyna występowanie




Copyright 2018 cukiernia łódź.