You are here: Home > Bez kategorii > Pasztet z pistacjami i owocami

Pasztet z pistacjami i owocami

Składniki na 4 porcje:

  • 40 ml porto
  • 20 ml brandy
  • łyżka pistacji
  • 500 g wątróbki z kurczaka, gęsi i kaczki
  • olej
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • żurawina
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g masła
  • żelatyna
  • suszone wiśnie
  • rodzynki
  • sok z czerwonych winogron

30 dag rodzynków zalewamy porto i brandy. Pistacje zrumieniamy na suchej patelni. 3 listki żelatyny rozpuszczamy w rondelku w niewielkiej ilości wody, dodajemy po 40 g żurawiny i suszonych wiśni, 200 ml soku z czerwonych winogron, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy w temperaturze pokojowej. Foremkę na pasztet wykładamy folią spożywczą.Wątróbki czyścimy i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przyprawy, rodzynki z alkoholem, łyżkę żurawiny, mieszamy i dusimy kilka minut. Zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy. Lekko studzimy i miksujemy z masłem na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dodajemy pistacje. Przelewamy do formy na 2/3 wysokości i wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i zalewamy owocami z żelatyną. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. [przypisy: tworzywa sztuczne, płytki podłogowe, oczyszczalnia przydomowa ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.