You are here: Home > Bez kategorii > Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Składniki na 10 porcji:

  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 cebule
  • 60 dag mielonej wieprzowiny
  • 5 jajek
  • musztarda
  • sałata
  • 15 dag jogurtu naturalnego
  • 15 dag śmietany
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz

Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę odciskamy i mieszamy w misce z mięsem, 1 jajkiem, połową cebuli oraz 2 łyżkami musztardy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pozostałe jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo. Studzimy i obieramy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy 2/3 porcji masy mięsnej. Na środku układamy jedno za drugim, ugotowane i obrane jajka. Lekko je wciskamy, w następnie przykrywamy resztą mielonego mięsa. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i pieczemy 80 minut. Liście sałaty myjemy, suszymy w wirówce lub na kuchennym ręczniku papierowym. Rozkładamy na półmisku. Jogurt łączymy ze śmietaną i sokiem z połowy cytryny. Ucieramy na gładki sos. Natkę myjemy, siekamy i dodajemy razem z resztą cebuli do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczeń kroimy w plastry i układamy na sałacie, ozdabiamy np. pomidorkami koktajlowymi. Podajemy z sosem. [hasła pokrewne: kosmetyczka olsztyn, żywność, olejek kokosowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.