You are here: Home > Bez kategorii > Płuca nie osiągają w tych przypadkach normalnego rozwoju i podobnie jak i mięsień sercowy

Płuca nie osiągają w tych przypadkach normalnego rozwoju i podobnie jak i mięsień sercowy

Płuca nie osiągają w tych przypadkach normalnego rozwoju i podobnie jak i mięsień sercowy.
Warkany i Nelson na podstawie szeregu doświadczeń opisali rozwój wad wrodzonych u szczurów (zrosty żeber, rozszczepienie podniebienia itp.
) urodzonych ze szczurzyc karmionych dietą niedoborową.
Autorzy ci w roku 1941 ustalili, że wyłączenie z diety samej tylko ryboflawiny prowadzi do pojawiania się u młodych szczurów wad rozwojowych.
U kobiet normalnie odżywionych przebieg porodu [jest lżejszy, rzadziej zdarzają się powikłania, mniej jest martwych płodów, przedwczesnych porodów oraz zgonów noworodków.
Prawidłowy dowóz odpowiedniego odżywienia gra też ogromną rolę w dalszym rozwoju dzieci i zwierząt.
Wadliwe odżywianie hamuje wzrost i rozwój organizmów żywych.
Bez prawidłowego żywienia nie ma prawidłowego zdrowia.
Powszechnie znany jest rozwój krzywicy u dzieci niedożywionych.
Według Hessa i Ungera w r.
1917 ponad 90 % dzieci murzyńskich zamieszkałych w dzielnicy Columbus-Hill w New Yorku cierpiało na krzywicę.
Według Nassaua w r.
1930 w robotniczych dzielnicach Berlina aż 74,2 % dzieci w wieku od 2 do 3 lat było dotkniętych krzywicą.
W Anglii według oficjalnych danych statystycznych śmiertelność dzieci przed pierwszą wojną światową dochodziła do 65 na 1000.
O przyczynach tak wysokiej śmiertelności mówi nam książka Orra Odżywianie, zdrowie i budżet, wydana w r.
1934.
Według Orra aż 32,5 mil ludności angielskiej niedojadało.
Autor ten wśród 1639 uczniów szkolnych stwierdził objawy krzywicy aż w 87,5 % przypadków.
Choroby wskutek niedożywienia lub wadliwego żywienia spostrzegano w Anglii, Niemczech, Danii, Indiach, Chinach i USA.
W USA w roku 1917 zanotowano aż 165 tys.
przypadków pelagry, w r.
1930.
liczba ta wzrosła do 250.
tys.
, zwłaszcza częste były przypadki pelagry w stanach południowych.
Niezmiernie interesujący i bogaty materiał o warunkach odżywiania w krajach kapitalistycznych przynosi wydana ostatnio w Bostonie książka uczonego brazylijskiego Josue de Castro.
W książce tej pt.
The Geography of hunger (Geografia głodu – Boston, 1952) autor – dyrektor Brazylijskiego Instytutu do Spraw Wyżywienia – dochodzi do wniosku, że znaczna część ludności na ziemi I cierpi chroniczny głód.
Castro podkreśla, że: Największymi ogniskami endemicznego głodu na świecie; są właśnie tereny kolonii.
Ludność Indii żyje w warunkach chronicznego niedożywienia.
Afrykę Castro opisuje, jako: kontynent głodujący przede wszystkim.
Terenami objętymi przez głód są również centralne okolice Meksyku, północno-wschodnie tereny Brazylii, a zwłaszcza Porto Rico
[przypisy: gruz kruszony, przesycanie aluminium, argol ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: argol gruz kruszony przesycanie aluminium




Copyright 2018 cukiernia łódź.