You are here: Home > Bez kategorii > Po oczyszczeniu ryby z luski nastepuje proces patroszenia

Po oczyszczeniu ryby z luski nastepuje proces patroszenia

Po oczyszczeniu ryby z łuski następuje proces patroszenia. Oczyszczoną rybę kładzie się na desce i trzymając lewą ręką, najlepiej przez ściereczkę, rozcina się ostrym nożem mięśnie brzuszne od otworu odbytowego, aż do podgardla i następnie usuwa wnętrzności. Wyjmować je należy bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić woreczka żółciowego umieszczonego blisko głowy; rozlanie się żółci uniemożliwia wykorzystanie mięsa sprawianej ryby – nabiera ono nieprzyjemnego gorzkiego smaku. Wyjęte wnętrzności należy zaraz wyrzucić, oddzielając od nich ikrę, mlecz i tłuszcz; ikrę i mlecz niektórych gatunków ryb można wykorzystać do wyrobu pasztetów i zapiekanek. Następnie odcina się płetwy i skrzela, najlepiej sekatorem lub nożycami kuchennymi. Oczy usuwa się ostrym spiczastym nożem. Wypatroszone ryby należy starannie umyć pod strumieniem bieżącej wody. Nie należy ich moczyć. [przypisy: torty urodzinowe warszawa, przepisy na nalewki, restauracja Wieliczka ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy na nalewki restauracja Wieliczka torty urodzinowe warszawa




Copyright 2018 cukiernia łódź.