You are here: Home > Bez kategorii > Podstawowy warunek prawidlowego ogolenia ryby to poslugiwanie sie ostrym, cienkim, dlugim nozem oraz osiagniecie pewnej wprawy

Podstawowy warunek prawidlowego ogolenia ryby to poslugiwanie sie ostrym, cienkim, dlugim nozem oraz osiagniecie pewnej wprawy

Podstawowy warunek prawidłowego ogolenia ryby to posługiwanie się ostrym, cienkim, długim nożem oraz osiągnięcie pewnej wprawy. Najrzadziej stosowany sposób usuwania łusek to zdejmowanie ich razem ze skórą. Metodą tą oprawia się najczęściej ryby mające grubą skórę węgorze, miętusy i ostroboki. Zabitą rybę zawiesza się, obwiązując głowę sznurkiem. Skórę należy nadciąć wokół głowy, następnie oddzielić ostrym nożykiem od mięśni, uchwycić palcami obu rąk i ściągać w kierunku ogona w miarę potrzeby nadcina się ścięgna łączące skórę z mięśniami. Skórę zdejmuje się również z ryb przeznaczonych do mielenia na pulpety lub kotlety oraz wówczas, gdy przygotowuje się rybę faszerowaną. Usunięcie skóry z filetów i ryb całych, w przypadku, gdy nie potrzeba jej wykorzystywać, jako tzw. osłonki przy faszerowaniu ryby w całości, nie jest trudne. Pewnych umiejętności, a przede wszystkim wprawy, wymaga ściąganie skóry ze szc zupaka lub karpia. Rybę należy bardzo ostrożnie czyścić z łusek, uważając by nie nadciąć skóry, a następnie postępować w taki sam sposób, jak przy ściąganiu skóry z węgorza lub mietusa. [hasła pokrewne: restauracja Wieliczka, przepisy z makaronem, producent plomb ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2018 cukiernia łódź.