You are here: Home > Bez kategorii > Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami

Składniki na 6 porcji:

  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • olej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1 papryka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • natka pietruszki

Mięso mielone rozdrabniamy widelcem i przekładamy do miski. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Wrzucamy do miski z mięsem i mieszamy. Dodajemy jajko oraz sól i pieprz do smaku, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpety i smażymy na złoty kolor, co jakiś czas obracając. Zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka. Ziemniaki obieramy, myjemy i umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Obrane marchewki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Umytą paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w paski. Na patelni po pulpetach rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i cebulę, przesmażamy. Warzywa przekładamy go garnka z pulpetami. Dodajemy paprykę i zalewamy całość 3 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut. Pod koniec dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki. [hasła pokrewne: kosmetyczka olsztyn, żywność, olejek kokosowy ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.