You are here: Home > Bez kategorii > Risotto z zielonym groszkiem i szparagami

Risotto z zielonym groszkiem i szparagami

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 garść mrożonego groszku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść startego parmezanu
  • 50 g masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • przyprawy: pieprz, sól

Czosnek obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i smażymy ok. 3 minuty. Wrzucamy ryż i podsmażamy 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy 2 szklanki wody i gotujmy wciąż mieszając do momentu, gdy jej nadmiar odparuje. Ogień ustawiamy na średni i stopniowo dolewamy wody do ryżu, mieszając przez 15 minut drewnianą łyżką, dopóki ryż nie będzie al’dente. Wrzucamy dokładnie umyte i pokrojone na 1-centymetrowe kawałki szparagi, zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan oraz masło. Całość mieszamy i gotujemy 2 minuty. Doprawiamy do smaku przyprawami, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Jajka wbijamy do małych miseczek. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wlewamy ocet i delikatnie zakręcamy wodę łyżką, aby powstał wir. Wlewamy jajko z miseczki i gotujemy przez 2 minuty. Białko powinno owinąć żółtko w formę małej sakiewki. Czynność powtarzamy z każdym jajkiem. Risotto przekładamy na talerz, posypujemy parmezanem, nakładamy na górę jajko w koszulce i podajemy. [hasła pokrewne: najlepsze tusze do rzęs, obsługa gabinetu dentystycznego, wypadanie włosów ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.