You are here: Home > Bez kategorii > Ryba od dawna sluzy czlowiekowi, jako pokarm

Ryba od dawna sluzy czlowiekowi, jako pokarm

Ryba od dawna służy człowiekowi, jako pokarm. Obecnie znaczenie ryb, jako artykułu spożywczego nie zmniejszyło się, natomiast można obserwować na całym świecie tendencje zwiększania ich konsumpcji. Również w Polsce w wyniku rozwoju rybołówstwa obserwuje się wzrastającą ciągle podaż coraz szerszego asortymentu ryb i przetworów rybnych. Jest to zjawisko bardzo korzystne, ponieważ ryby są wartościowym produktem spożywczym dostarczają wiele cennych składników odżywczych. Wartość odżywcza ryb polega głównie na zawartości pełnowartościowego białka w 100 g mięsa ryb znajduje się 15-20 g białka, jest ono w porównaniu z białkiem zwierząt rzeźnych łatwiej strawne i prawie całkowicie przyswajalne. Ponadto cennym składnikiem ryb jest tłuszcz, w którym występują nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne dla organizmu. Zawartość tłuszczu wpływa również na wartość kaloryczną ryb 100 g ryby tłustej dostarcza 150-200 Kcal, natomiast 100 g ryby średnio tłustej i chudej dostarcza 50-100 Kcal. Mięso ryb jest również źródłem składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, wapnia i żelaza. Zawiera ponadto duże ilości jodu regulującego działalność tarczycy. Pod tym względem ryby morskie wyraźnie przewyższają inne produkty spożywcze. [hasła pokrewne: aminy biogenne w żywności, tort szwardzwaldzki oryginalny przepis, sonoforeza przeciwwskazania ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności sonoforeza przeciwwskazania tort szwardzwaldzki oryginalny przepis




Copyright 2018 cukiernia łódź.