You are here: Home > Bez kategorii > Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie . Rybę umyć, oczyścić z łusek, sprawie, odciąć łeb, umyć dokładnie. Warzywa umyć, obrać, opłukać, zalać wodą, dodać łeb, posolić, ugotować wywar. Do wywaru włożyć rybę pokrajaną na dzwonka, dodać liść laurowy, gotować do miękkości na wolnym ogniu (15-30 min.). Gdy ostygnie, wyjąć rybę z wywaru i ułożyć na salaterce, ozdabiając dekoracyjnie pokrajanymi, ugotowanymi warzywami. Wywar przecedzić przez gęste sito, zagrzać, dodać żelatynę (żelatynę w listkach należy uprzednio opłukać i namoczyć w zimnej wodzie), zagotować i przyprawić do smaku. Przy diecie tuczącej i cukrzycowej można dodać trochę pieprzu naturalnego lub ziołowego. Przygotowaną galaretę ostudzić i zalać nią ułożoną w salaterce lub na półmisku rybę, pozostawić w lodówce lub w zimnym pomieszczeniu do zastygnięcia. Podawać skropioną sokiem z cytryny. Potrawy z dorsza: ryba w galarecie, ryba faszerowana, ryba pieczona 60 dag ryby (dorsz, szczupak, karp, sandacz, halibut, leszcz, karmazyn, płotka), 25 dag marchwi, 20 dag selera, 10 dag pietruszki, 15 dag porów, łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego, nać pietruszki, sól, 50 dag ryby (dorsz, szczupak, karp, sandacz, halibut, leszcz, karmazyn, płotka), 50 dag warzyw mieszanych, bułka (l kajzerka – 5 dag), łyżka tartej bulki, białko, sól, mleko Zastosowanie: dieta wątrobowa (bez liścia laurowego), w chorobach układu krążenia, w cukrzycy, niedokwaśności, dieta tucząca, odchudzająca, nerkowa i przy chorobach gorączkowych. [hasła pokrewne: transkrypcje nagrań, drotaweryna, Fordanserki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: drotaweryna Fordanserki transkrypcje nagrań




Copyright 2018 cukiernia łódź.