You are here: Home > Bez kategorii > Ryby i przetwory rybne przyjety w handlu i w jezyku potocznym podzial na ryby morskie i slodkowodne nie dla wszystkich gatunków ryb jest wlasciwy

Ryby i przetwory rybne przyjety w handlu i w jezyku potocznym podzial na ryby morskie i slodkowodne nie dla wszystkich gatunków ryb jest wlasciwy

Ryby i przetwory rybne przyjęty w handlu i w języku potocznym podział na ryby morskie i słodkowodne nie dla wszystkich gatunków ryb jest właściwy. Niektóre ryby (np. węgorz) zmieniają środowisko i wędrują w celu odbycia tarła z rzek do morza, a inne odwrotnie (np. łosoś, troć) z morza do rzek. Inny przykład stanowią płastugi żyjące w Morzu Bałtyckim i bardzo często zapuszczające się daleko w głąb rzek. Za tego rodzaju podziałem przemawiają formy, w jakich występują ryby w sprzedaży. Ryby morskie bardzo rzadko występują w handlu w stanie żywym; bezpośrednio po połowie są zabijane i patroszone; nie dotyczy to ryb mniejszych, jak szprot i sardynka. Natomiast ryby słodkowodne dostarczane są do sklepów głównie w stanie żywym bądź śnięte. Ryby słodkowodne Ryby słodkowodne pod względem smaku i wartości mięsa, zawartości ości oraz wielkości tuszek można podzielić na 3 grupy: – ryby tzw. szlachetne, o doskonałym smaku, pozbawione pra wie ości: łosoś, sieja, sielawa, pstrąg i węgorz – ryby o bardzo dobrym smaku, ale zawierające pewną ilość ości: szczupak, sandacz, okoń, lin, certa i miętus – ryby o gorszym smaku, drobne, zawierające dużo ości: płocie, leszcze, karasie, jazie. [patrz też: przepisy kulinarne, pudełka na ciasto, restauracje katowice ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy kulinarne pudełka na ciasto restauracje katowice




Copyright 2018 cukiernia łódź.