You are here: Home > Bez kategorii > Ryby, jako produkt dostarczajacy pelnowartosciowego bialka znajduja szerokie zastosowanie w odzywianiu dietetycznym

Ryby, jako produkt dostarczajacy pelnowartosciowego bialka znajduja szerokie zastosowanie w odzywianiu dietetycznym

Ryby, jako produkt dostarczający pełnowartościowego białka znajdują szerokie zastosowanie w odżywianiu dietetycznym. Zarówno ryby świeże, jak mrożone w całości i w postaci filetów są doskonałym produktem w żywieniu ludzi chorych; nie mogą ich jadać jedynie osoby będące na tzw. diecie bezbiałkowej. Warunkiem zasadniczym jest bezwzględna świeżość ryb. Należy pamiętać, że mrożona ryba po rozmrożeniu nie może być powtórnie zamrażana. W kuchni dietetycznej najczęściej stosuje się gatunki chudych ryb. Mięso ryb o większej zawartości tkanki tłuszczowej można bez obawy podawać tylko tym chorym, którzy nie cierpią na dolegliwości przewodu pokarmowego, wątroby, układu krążenia, ani inne choroby, w których spożywanie nadmiaru tłuszczu nie jest pożądane. Mięso ryb tłustych jest ciężkostrawne, obciąża zatem niemożebnie układ trawienny i inne zespoły organizmu ludzkiego. Ponadto tłuszcz zawarty w tkance mięsnej ryb wpływa na podw yższenie ogólnej wartości energetycznej posiłku. Ryby tłuste wyklucza się więc i z tych diet, których cechą charakterystyczną jest ograniczona wartość kaloryczna. Do schorzeń, w których stosowane są diety o ograniczonej ilości tłuszczu należą przede wszystkim: cukrzyca, otyłość, wysokie ciśnienie, miażdżyca, choroby układu krążenia. [patrz też: restauracja puławy, przepisy kulinarne, Restauracja w Olsztynie ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy kulinarne restauracja puławy Restauracja w Olsztynie




Copyright 2018 cukiernia łódź.